Firmware bijwerken - Hoe en waarom?

Wat is firmware?

Elke Ampler heeft een motorcontroller - het zogenaamde brein dat alle functies van je fiets verzorgt en elk ander onderdeel van het elektronicasysteem aanstuurt. De motorcontroller zelf wordt beheerd door firmware (dat is tech-jargon voor software die hardware bestuurt). Net als de meeste andere software moet ook de firmware af en toe bijgewerkt worden, omdat we ernaar streven je de best mogelijke rij-ervaring te bieden.

Waarom zijn er momenteel wijzigingen binnen de Ampler-firmware?

Ampler is bezig over te stappen op een verbindingsplatform in eigen beheer, wat nieuwe firmware, mobiele toepassing en backend-systemen betekent. In deze overgangsperiode zijn er fietsen die zowel met de vorige firmware als met de nieuwe draaien, wat betekent dat er gedurende enige tijd twee apps tegelijk beschikbaar zijn. Lees hier meer over waar je beide apps kunt downloaden en wanneer de nieuwe app beschikbaar voor je is.

Hoe weet ik welke firmware-versie ik heb?

Als je alleen de vorige app (zwart pictogram) kunt gebruiken, dan heeft je fiets nog de vorige firmware. Als je de nieuwe app al kunt gebruiken (groen pictogram), is je fiets al vanuit de fabriek voorzien van nieuwe firmware (ca. sinds 30-08-2021) of is deze in onze werkplaatsen bijgewerkt.

Wat zijn de verschillen tussen de nieuwe en de vorige firmware?

Nieuwe firmware (2.1.6/2.4.1 en hoger)Vorige firmware
Use of the new app is possible.Enkel gebruik van de vorige app is mogelijk.
Fabriekskalibratie alleen mogelijk na voorafgaande goedkeuring via ons met de app.Fabriekskalibratie kan geactiveerd worden door op de toets te drukken.
Alleen-licht modus kan worden ingesteld met aan-/uit-knop & app.De alleen-licht modus kan alleen via de vorige app ingesteld worden.

Ik heb een model van voor 2019, is een update van invloed op de particuliere weg modus?

Een firmware-update heeft geen effect op de snelheidslimiet van de fiets, of het nu een fiets is die vóór 2019 verkocht is of daarna.

Ben je aan het updaten van oud naar nieuw? LEES DIT EERST!

Als je de vorige app al gebruikte en nu kunt updaten, controleer dan eerst of:

Hoe werk ik de firmware bij?

Firmware-update met nieuwe Ampler app

Wanneer er een nieuwe firmware voor je beschikbaar is, meldt de app je dat de volgende keer dat je verbinding maakt met je Ampler. De update gebeurt via Bluetooth en de internetverbinding van uw smartphone. Voordat u de firmware bijwerkt, moet u ervoor zorgen dat het batterijniveau boven de 25% is.

Om de firmware te updaten, moet u uw smartphone dicht bij de power button brengen en bij voorkeur dicht bij de Wi-Fi-router waarmee uw smartphone is verbonden.

De update gebeurt in twee stappen. De twee stappen zijn bijna identiek en moeten na elkaar worden uitgevoerd. Dit betekent dat na het voltooien van de eerste update een tweede update beschikbaar is, die je ook moet doorlopen.

De updates zouden ongeveer een paar minuten moeten duren, afhankelijk van de Bluetooth en dataverbinding van je telefoon. Houd de app open en houd je smartphone bij de power button.

De firmware bestanden zijn klein (~30kb), dus maak je geen zorgen over het datavolume van je telefoon.

Als de update mislukt is, geen reden tot paniek. Wacht gewoon 10 minuten en probeer het opnieuw. Als je problemen blijft houden, neem dan contact met ons op!
Als je wilt controleren of je de nieuwste versie hebt, of je update hebt uitgesteld, open dan de instellingen in de app via het radertje rechtsboven op je dashboard.
De huidige firmware versie wordt getoond onder "System maintenance". De inactieve knop geeft aan dat je firmware niet bijgewerkt hoeft te worden.
 Updaten van de firmware in de vorige Ampler App

Alles goed - je e-bike heeft geen firmware update nodig

De firmware wordt bijgewerkt via de Ampler-app. Als je in je app een melding krijgt dat er nieuwe firmware beschikbaar is, of je ziet een geel uitroepteken in het app menu, ga dan naar de "Vehicle" instellingen en update je firmware.

Voordat je de firmware gaat bijwerken, moet je zorgen dat het accuniveau boven de 25% is. Om de update uit te voeren, plaats je je telefoon in de buurt van de fiets. De update gebeurt via Bluetooth, in twee stappen. De twee stappen zijn bijna identiek en moeten achter elkaar worden uitgevoerd. Dit betekent dat er na het voltooien van de eerste update nog een tweede update beschikbaar is - ook die moet je voltooien. De updates zouden ongeveer een minuut moeten duren.

De firmware is up to date.